Persbericht

Gereglementeerde informatie - Voorwetenschap

Unifiedpost Group kondigt overnames aan ter ondersteuning van pan-Europese groeistrategie

Terhulpen (België), 23 december 2020 – Unifiedpost Group (Euronext: UPG), een toonaangevende Europese fintech bedrijf, realiseert haar overnamestrategie. Het bedrijf kondigt de overname aan van 21 Grams, AKTI en BanqUP. Door deze transacties ontwikkelt Unifiedpost Group verder haar one-stop-shop platform en zal het haar activiteiten uitbreiden van vijftien naar twintig Europese landen.

 

Naast de duidelijke ambitie op het vlak van organische groei, voert Unifiedpost Group een gerichte buy-and-build strategie. In navolging op de recente financiering die het bedrijf heeft verkregen, kondigt zij nu de eerste golf van overnames aan.

Hans Leybaert, CEO en oprichter van Unifiedpost Group: 

“Volledig in lijn met onze doordachte M&A-aanpak, ben ik ervan overtuigd dat we met deze drie overnames de juiste stappen hebben gezet om voort te gaan met het creëren van een pan-Europees platform voor document-, identiteits- and betaalservices. Unifiedpost Group kijkt uit naar het verwelkomen van 21 Grams, AKTI en BanqUP om deel uit te maken van het Unifiedpost-team en om samen onze gemeenschappelijke strategie na te streven, waarmee incrementele groei en waarde geleverd kan worden aan onze klanten.”

Expansie naar Scandinavische regio

De overname van 21 Grams (21grams Holding AB), met haar hoofdkantoor Stockholm en vestigingen in Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken, biedt Unifiedpost Group de gelegenheid om haar activiteiten te expanderen naar 4 landen. Sinds 2004 is 21 Grams een toonaangevende dienstverlener in de Scandinavische landen aangaande bedrijfskritische uitgaande post-oplossingen en voorziet ze tevens in geoptimaliseerde post-, pakket- en frankeerservices (in het kielzog van de deregulering van de markt voor postdiensten in de Scandinavische regio). Het bedrijf heeft extensieve capaciteit voor multi-channel digitale en papieren factuurbezorging, en voorziet in een naadloze integratie met de meeste ERP-oplossingen voor de gehele Scandinavische regio. Op jaarbasis worden meer dan 80 miljoen documenten verwerkt via het 21 Grams platform. 

Het samenbrengen van het Unifiedpost one-stop-shop platform met de oplossingen die 21 Grams biedt, zorgt voor een ideale synergie. Door de krachtenbundeling kunnen platformservices geïntegreerd met e-commerce oplossingen, geautomatiseerde betalingsoplossingen en geoptimaliseerde pakketbezorging naar de markt worden gebracht. Op dit moment bedient 21 Grams meer dan 800, voornamelijk grote, klanten. Deze overname biedt Unifiedpost echter ook volledig toegang tot de Scandinavische kmo-markt, bestaande uit ongeveer 1,25 miljoen kmo’s.

Er werken een 70-tal mensen bij 21 Grams, waardoor Unifiedpost Group een FTE-groei zal kennen van ongeveer 10%. 21 Grams rapporteerde een proforma omzet van €77,6 milj. in 2019, waarvan €21,6 milj. afkomstig is uit hun multi-channel platform (brutomarge 27%). De aard van dit omzetgedeelte is gelijkaardig aan de omzet die Unifiedpost Group vandaag al realiseert uit hun documenten business. Verder werd er €56,0 milj. aan opbrengst gegenereerd uit documenten- en pakketlogistiek (brutomarge 11%). De geplande EBITDA van 21 Grams voor 2020 bedraagt op €4,6 milj.

Op 23 december 2020 heeft Unifiedpost Group een wederzijds bindende overeenkomst getekend om 100% van het aandelenkapitaal van 21 Grams te verwerven. De waardering is gebaseerd op een multiple van 7,5 x EBITDA van 2020. Unifiedpost Group financiert de overname middels 7% aandelen en 93% in cash. 
De partijen hebben hun intentie geuit om de transactie in januari 2021 af te ronden.
 

Neo-bank capaciteiten en expansie naar Polen

De overname van BanqUP, gevestigd in België en met activiteiten in Polen, zal Unifiedpost Group in staat stellen om meer open banking en data analyses mogelijkheden aan te bieden aan haar +440.000 kmo-klantenbestand. Met de integratie van de capaciteiten die BanqUP biedt, zal het Unifiedpost platform snel toegang verkrijgen tot open banking ecosystemen, waardoor analyses mogelijk worden gemaakt van gecombineerde bankzaken en documentdata, welke gebruikt kunnen worden voor cashflow prognose en andere doeleinden. Hierdoor is de groep in staat om betalings- en financieringsoplossingen via cross- en up-sell aan te bieden. BanqUP rapporteerde een omzet van €0,8 milj. in 2019. Het heeft een Europese focus met haar oplossingen, die gericht zijn op de Poolse markt. Unifiedpost Group zal haar services samenvoegen met die van BanqUP om deze naar de belangrijke kmo- en e-invoice/betaalmarkten in Polen te brengen, welke meer dan 1,7 milj. kmo’s bevatten.
Unifiedpost Group zal deze overname financieren met 50% aandelen en 50% cash. De waardering is gebaseerd op een multiple van 7,5 x omzet van 2020.
De partijen hebben hun intentie geuit om de transactie in januari 2021 af te ronden.

 

E-commerce oplossingen omarmen

Unifiedpost Group is overeengekomen om AKTI (AKTI NV) over te nemen. AKTI, een Belgisch bedrijf met een jaarlijkse opbrengst van €0,5 milj., is een bedrijf die actief is in de cloud, welke kmo's voorziet van commerciële en e-commerce oplossingen, inclusief orderbeheer en factuurverwerking. Unifiedpost Group verheugt zich erop om deze diensten aan haar huidige klanten aan te bieden, waarmee ze tegemoet komt aan hun  toenemende behoefte om e-commerce oplossingen te integreren in het bestaande platform (onder meer Billtobox). 
Unifiedpost Group financiert deze overname middels 85% aandelen en 15% cash. De waardering is gebaseerd op een multiple van 3,9 x omzet van 2020.
De partijen hebben hun intentie geuit om de transactie in januari 2021 af te ronden.

<Einde persbericht>

 

 

Perscontact

Sarah Heuninck 
+32 491 15 05 09
sarah.heuninck@unifiedpost.com

 

Over Unifiedpost Group 

Unifiedpost Group wil het toonaangevende cloud-platform worden voor zakelijke KMO- (MKB-) diensten gebaseerd op "Documenten", "Identificatie" en "Betalingen". Unifiedpost ontwikkelt en beheert een 100% cloud-platform voor administratieve en financiële diensten dat een real-time en naadloze verbinding mogelijk maakt tussen de klanten van Unifiedpost, hun leveranciers, hun klanten en andere spelers binnen de financiële waardeketen. Met zijn one-stop-shop benadering is het de missie van Unifiedpost Group om de administratieve en financiële processen voor zijn klanten eenvoudig en slim in te richten. Sinds de oprichting in 2001 is Unifiedpost Group aanzienlijk gegroeid, met vestigingen in 15 Europese landen. In 2019 werden meer dan 350 miljoen documenten verwerkt, en meer dan 400.000 KMO’s (MKB’s) en 250 grotere ondernemingen bereikt via het platform.

Vermeldenswaardige feiten en cijfers: 

  • Opgericht in 2001, met een bewezen staat van dienst
  • 2019 pro-forma omzet € 69 miljoen
  • 750+ werknemers in heel Europa
  • 350+ miljoen verwerkte documenten in 2019
  • Een divers, groot en groeiend klantenbestand in een groot aantal sectoren (banken, leasing, nutsbedrijven, media, telecommunicatie, reizen, sociale diensten, openbare organisaties, enz.) variërend van grote internationals tot KMO’s (MKB)
  • Unifiedpost Payments, een 100% dochteronderneming, is door de Nationale Bank van België erkend als betalingsinstelling 
  • Gecertificeerde Swift partner
  • Internationale trackrecord op het gebied van fusies en overnames
  • Genoteerd op de gereglementeerde markt van Euronext Brussels (code: UPG)

 

(*) Waarschuwing met betrekking tot toekomstgerichte uitspraken: De hierin opgenomen verklaringen kunnen vooruitzichten, toekomstverwachtingen, meningen en andere toekkomstgerichte verklaringen bevatten met betrekking tot de verwachte toekomstige prestaties van Unifiedpost en van de markten waarin Unifiedpost actief is. Dergelijke toekomstgerichte uitspraken zijn gebaseerd op de  huidige inzichten en veronderstellingen van het management met betrekking tot toekomstige gebeurtenissen. Ze houden van nature bekende en onbekende risico’s, onzekerheden en andere factoren in die gerechtvaardigd lijken op het moment dat ze worden gemaakt, maar die mogelijk niet accuraat blijken te zijn. De werkelijke resultaten, prestaties of gebeurtenissen kunnen daarom wezenlijk verschillen van de resultaten, prestaties of gebeurtenissen die zijn uitgedrukt of geïmpliceerd in dergelijke toekomstgerichte uitspraken. Behalve zoals vereist door de toepasselijke wet, onderneemt Unifiedpost geen enkele verplichting om toekomstgerichte verklaringen in deze persmededeling bij te werken, te verduidelijken of te verbeteren in het licht van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of andere zaken en wijst elke aansprakelijkheid met betrekking tot dit alles van de hand. De lezer wordt gewaarschuwd niet onnodig te vertrouwen op toekomstgerichte verklaringen.