PRESS RELEASE - Regulated information

Unifiedpost rapporteert sterke vooruitgang van Europese expansie


Terhulpen, België – 17 september 2021, 07.00 uur CET, Unifiedpost Group (Euronext: UPG) (Unifiedpost, de Groep of het Bedrijf) is verheugd om haar resultaten voor het tweede kwartaal en het halfjaar voor de periode tot 30 juni 2021 bekend te maken.

 

Hoogtepunten

 • De omzet van de Groep is meer dan verdubbeld tot €80,7 miljoen door overnames in H1 2021
 • Organische groei van de inkomsten uit digitale verwerkingsdiensten van 13% j-o-j in Q2 2021, vergeleken met 10% j-o-j in Q1 2021
 • Post-IPO overnamestrategie is voltooid en de integratie van zes overnames tijdens de periode is in een vergevorderd stadium
 • Brutomarge van digitale verwerkingsdiensten steeg met 0,8%pts j-o-j, terwijl adjusted EBITDA (1) van de Groep verbeterde om een break-even niveau te bereiken
 • Liquide middelen van €25,1 miljoen met nog eens €28,7 miljoen beschikbaar in niet-opgenomen financiering, voldoende om toekomstige ontwikkelingsactiviteiten te financieren
 • Vooruitzichten voor FY 2021 en de komende jaren worden bevestigd
   

(1) Adjusted EBITDA voor een periode is de EBITDA plus kosten van op aandelen gebaseerde betalingen, niet-recurrente bedrijfskosten, overnamekosten, kosten in verband met de notering van het Bedrijf, min overige opbrengsten en kosten.


In een reactie op de resultaten zei Hans Leybaert, CEO en oprichter: “Nu we onze eerste verjaardag als beursgenoteerde onderneming vieren, ben ik trots op wat onze teams in heel Europa hebben bereikt. We hebben sinds de beursgang zes overnames voltooid, waardoor we nieuwe collega’s hebben verwelkomd, nieuwe regio’s, competenties en grote en kleine klanten hebben toegevoegd. Hierdoor kunnen we ons aanbod verbeteren en ons netwerk snel opschalen. Ik ben ervan overtuigd dat we nu over het platform beschikken dat de digitale transformatie van diensten gebaseerd op documenten, identificatie, betalingen en aanverwante financiële diensten voor Europese KMO’s zal leiden. Onze focus ligt nu op het verhogen van de organische groei. Dit zal gebeuren door verdere integratie van de recentste acquisities, waardoor extra omzet wordt gegenereerd, ecosystemen worden gecreëerd en de netwerkeffecten van het platform worden versneld. Ons communicatie- en betalingsnetwerk wordt in 30 landen uitgerold en we verwelkomen meer nieuwe klanten dan ooit tevoren, terwijl het volume van de diensten die we aan individuele klanten aanbieden sneller groeit dan ooit tevoren.”

 

Kerncijfers Q2 2021

 

Kerncijfers H1 2021

 

Versnelling van de omzetgroei door organische groei en overnames

Voor de eerste zes maanden tot 30 juni 2021 heeft Unifiedpost haar geconsolideerde omzet meer dan verdubbeld tot €80,7 miljoen j-o-j, grotendeels door de overnames die tijdens H1 2021 werden voltooid. De inkomsten uit digitale verwerkingsdiensten, de kernactiviteit van Unifiedpost, stegen tot €50,4 miljoen, een stijging met 50% j-o-j. De omzet van de groep werd nog steeds beïnvloed door COVID-19, met name in het VK, België en Slowakije. Verwacht wordt echter dat dit in de komende kwartalen zal afnemen naarmate de economische activiteit zich herstelt. In H1 2021 was 94,5% van de inkomsten uit digitale verwerkingsdiensten recurrent. Dit biedt, samen met het beperkte klantenverloop, een stabiele basis voor aanhoudende groei.

De transactieomzet stegen met 187% j-o-j tot €65,6 miljoen door de bijdrage van recente overnames, terwijl de abonnementsomzet steeg met 44% j-o-j tot €9,3 miljoen door een toename van het aantal KMO-klanten. 

De brutowinst voor het eerste halfjaar bedroeg €24,9 miljoen, tegenover €14,1 miljoen in de periode van het voorgaande jaar. Zonder de bijdrage van de overnames is de brutowinst op vergelijkbare basis voor de periode stabiel gebleven. Ongeveer 87% van de brutomarge van de Groep wordt gegenereerd door de digitale verwerkingsdiensten. De groeimarge van deze activiteit kende een stijging van 42,0% tot 42,8%.

Unifiedpost blijft investeren in de ontwikkeling van haar platform door middel van upgrades en de ontwikkeling van bijkomende diensten. Tijdens de eerste jaarhelft besteedde de Groep €15,3 miljoen aan O&O (waarvan 57% gekapitaliseerd en 43% ten laste van het resultaat genomen), wat overeenkomt met 30% van de totale inkomsten uit digitale verwerkingsdiensten.  

De algemene en administratieve kosten voor de periode stegen van €13,1 miljoen tot €18,6 miljoen in vergelijking met vorig jaar als gevolg van een hoger aantal werknemers en de algemene expansie van de Groep, met inbegrip van de overnames. De verkoop- en marketingkosten stegen van €5,0 miljoen tot €11,3 miljoen, als gevolg van de commerciële inspanningen van de Groep in de eerste helft van het jaar.

Dankzij de verbetering van de marges rapporteerde de Groep een aanzienlijke vermindering van haar Bedrijfsverlies met €5,8 miljoen in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Tijdens de eerste zes maanden van het jaar heeft de Groep zes overnames voltooid voor een totaalbedrag van €146,6 miljoen, waarvan €81,9 miljoen in cash en €53,8 miljoen door de uitgifte van nieuw aandelenkapitaal en €6,9 miljoen door het terugbetalen van leningen.

Op het einde van de periode bedroeg de kaspositie van de Groep €25,1 miljoen (liquide middelen), naast goedgekeurde en niet-opgenomen kredietlijnen voor een totaal van €28,7 miljoen. De Groep beschikt over voldoende middelen om haar investeringsuitgaven en schuldverplichtingen te blijven financieren.

Het eigen vermogen van Unifiedpost steeg van €168,2 miljoen tot €211,9 miljoen in de verslagperiode. Daarvan was €53,8 miljoen toe te schrijven aan de uitgifte van aandelen in het kader van de overnames gedaan door middel van een inbreng in natura van leningen.


Bevestiging van de vooruitzichten van het management

Na een sterke groei in het tweede kwartaal en een verdere verwachte versnelling in de tweede helft van het jaar, herhaalt Unifiedpost haar prognose voor de organische omzetgroei in FY2021 van ten minste 15% in haar inkomsten uit digitale verwerkingsdiensten. Voor FY2022 en FY2023 bevestigt Unifiedpost eveneens de in april 2021 gegeven vooruitzichten, met een organische groei van de inkomsten uit digitale verwerkingsdiensten van 25% voor FY2022, oplopend tot 30% in FY2023. Het management herbevestigt ook het vooruitzicht van een brutomarge op de inkomsten uit digitale verwerkingsdiensten van +60% tegen 2023 en een adjusted EBITDA-marge van naar verwachting meer dan 25% tegen FY2023.

 

Digitalisering van de processen van de financiële toeleveringsketen

Unifiedpost geeft de leden van haar bedrijfsnetwerk de mogelijkheid om digitaal te communiceren, documenten uit te wisselen, betalingen uit te voeren en kasstromen te optimaliseren, en dit alles via het geïntegreerde platform van Unifiedpost. Het Bedrijf heeft de ambitie om de toonaangevende speler te worden in de aan de gang zijnde digitale transformatie en om een uniek pan-Europees bedrijfsnetwerk uit te bouwen. De ingeslagen weg van geografische expansie, bijkomende netwerkeffecten en toenemende digitalisering geeft Unifiedpost een uitstekende uitgangspositie om dit doel te bereiken.

 

Een pan-Europese ‘one-stop-shop’ uitbouwen

De integratie van de zes overnames verloopt vlot. De betrokken teams, met inbegrip van het lokale management van de overgenomen bedrijven konden met succes behouden blijven, waardoor waardevolle kennis en ervaring behouden bleven en de financiële en zakelijke integratie van alle bedrijven volgens plan verloopt. Bijgevolg is de uitrol en migratie van klanten naar het premium KMO-platform van Unifiedpost al begonnen.
 
De premium KMO-oplossing van Unifiedpost werd omgedoopt tot ‘Banqup’ om de marketinginspanningen te stroomlijnen. Het is de bedoeling van het management om oudere merken zoals ‘Billtobox’ geleidelijk uit te faseren. De snelheid waarmee Banqup wordt uitgerold, heeft de verwachtingen overtroffen: van twee landen eind maart naar 13 nu, met plannen om dit uit te rollen naar 30 landen tegen het einde van het jaar – vier meer dan oorspronkelijk gepland (bijkomende landen omvatten Kroatië, Slovenië, Portugal en Oostenrijk).

 

Uitbreiding van het netwerk

Unifiedpost heeft ambitieuze doelstellingen vooropgesteld voor het aantrekken van nieuwe klanten. Op het einde van de periode bedroeg de organische groei van nieuwe klanten in het netwerk 41% j-o-j en 16% ten opzichte van eind december 2020. Het geconsolideerde netwerk, met inbegrip van de bedrijven en klanten van de overgenomen bedrijven, breidde uit tot meer dan 980.000 bedrijven, die naar schatting 4% van de KMO's in Europa vertegenwoordigen.
 
In België is het aantal klanten op Billtobox met 45% j-o-j toegenomen op 30 juni 2021. Bemoedigend is dat het aantal transacties zelfs sneller groeide dan het aantal klanten, wat de verhoogde toepassing van de oplossing bewijst: het aantal transacties in de eerste helft van 2021 steeg met 67% ten opzichte van de voorgaande zes maanden, en met 170% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Unifiedpost heeft nieuwe business ecosystemen gecreëerd via overeenkomsten met nieuwe partners en groothandelaars om haar KMO-oplossing aan te bieden aan hun klanten, waarvan de grootste ongeveer 80.000 klanten vertegenwoordigt.
 
In Frankrijk lag de focus op de integratie van JeFacture met de verschillende IT-systemen. Dit voorbereidende werk is essentieel om klaar te zijn om de stroom van ondernemingen te verwelkomen die zich voor het einde van 2022 bij het platform zullen moeten aansluiten, aangezien de verplichting om alle B2B-facturen te dematerialiseren in Frankrijk vanaf 1 januari 2023 van kracht wordt. Het ecosysteem van JeFacture wordt verder aangevuld door belangrijke partnerships met onder andere ACD (derde grootste boekhoudoplossing), RCA (intranet/extranet oplossing) en Effiz (een tussenoplossing tussen JeFacture en verschillende boekhoudsoftware). JeFacture.com wordt samen met diverse nieuwe partnerships en aankondigingen van nieuwe features door ECMA gepresenteerd tijdens het jaarlijkse CPA-congres tussen 6 en 8 oktober 2021.

 

Toenemende toepassing van betaaldiensten

Unifiedpost betaaloplossingen voor facturen worden meer en meer overgenomen door de gebruikers van het platform. In totaal werden 292.312 betalingstransacties verwerkt tussen zakenpartners op het platform tijdens de periode, een stijging van 71% j-o-j, goed voor een totale betalingswaarde van €51,5 miljoen, wat overeenkomt met een gemiddelde van €176 per betaling. Tijdens de periode verwerkte de Unifiedpost multiple bank portaalsite voor grote ondernemingen (corporates) 32 miljoen betalingstransacties voor de klanten (overschrijvingen en domiciliëringen samen), goed voor een betalingswaarde van €12 miljard.

 

Investors, analyst & media webcast: 

Het management zal vandaag om 14.00 uur CET een live video webcast voor beleggers en pers organiseren.
Een presentatie kan worden gevolgd via live webcast. Een opname zal kort na afloop van de webcast beschikbaar zijn.
Om deel te nemen, kan u zich inschrijven op https://attendee.gotowebinar.com/register/6187452624717239308
Na de webcast zullen een integrale heruitzending en een kopie van de slides beschikbaar zijn op: https://www.unifiedpost.com/en/investor-relations

 

Financiële kalender

 • Publication 2021 Q3 business update 19 november 2021
 • Investor Day                 1 december 2021

Vragen

Hans Leybaert, CEO          Laurent Marcelis, CFO
+32 477 23 94 80 +32 477 61 81 37
hans.leybaert@unifiedpost.com laurent.marcelis@unifiedpost.com
 
 

Investor Relations & Media

Sarah Heuninck 
+32 491 15 05 09
sarah.heuninck@unifiedpost.com

 

Over Unifiedpost Group

Unifiedpost is het toonaangevende cloud-platform voor zakelijke KMO-diensten gebaseerd op “Documenten”, “Identificatie" en “Betalingen”. Unifiedpost ontwikkelt en beheert een 100% cloud-platform voor administratieve en financiële diensten dat een real-time en naadloze verbinding mogelijk maakt tussen de klanten van Unifiedpost, hun leveranciers, hun klanten en andere spelers binnen de financiële waardeketen. Met haar one-stop-shop benadering is het de missie van Unifiedpost om de administratieve en financiële processen voor haar klanten eenvoudig en slim in te richten. Sinds de oprichting in 2001 is Unifiedpost aanzienlijk gegroeid, met vestigingen in 30 landen. In 2020 werden meer dan 400 miljoen documenten verwerkt, en meer dan 980.000 KMO’s en meer dan 2.500 grotere ondernemingen bereikt via het platform.

 
Vermeldenswaardige feiten en cijfers: 

 • Opgericht in 2001, met een bewezen staat van dienst
 • 2020 pro-forma omzet € 146 miljoen
 • 1300+ werknemers 
 • 400+ miljoen verwerkte documenten in 2020
 • Een divers, groot en groeiend klantenbestand in een groot aantal sectoren (banken, leasing, nutsbedrijven, media, telecommunicatie, reizen, sociale diensten, openbare organisaties, enz.) variërend van grote internationals tot KMO’s (MKB)
 • Unifiedpost Payments, een 100% dochteronderneming, is door de Nationale Bank van België erkend als betalingsinstelling 
 • Gecertificeerde Swift partner
 • M&A trackrecord van 17 acquisities in de voorbije 9 jaar
 • Genoteerd op de gereglementeerde markt van Euronext Brussels, code: UPG

 

Download persbericht

 

(*) Waarschuwing met betrekking tot toekomstgerichte uitspraken: De hierin opgenomen verklaringen kunnen vooruitzichten, toekomstverwachtingen, meningen en andere toekomstgerichte verklaringen bevatten met betrekking tot de verwachte toekomstige prestaties van Unifiedpost en van de markten waarin Unifiedpost actief is. Dergelijke toekomstgerichte uitspraken zijn gebaseerd op de  huidige inzichten en veronderstellingen van het management met betrekking tot toekomstige gebeurtenissen. Ze houden van nature bekende en onbekende risico’s, onzekerheden en andere factoren in die gerechtvaardigd lijken op het moment dat ze worden gemaakt, maar die mogelijk niet accuraat blijken te zijn. De werkelijke resultaten, prestaties of gebeurtenissen kunnen daarom wezenlijk verschillen van de resultaten, prestaties of gebeurtenissen die zijn uitgedrukt of geïmpliceerd in dergelijke toekomstgerichte uitspraken. Behalve zoals vereist door de toepasselijke wet, onderneemt Unifiedpost geen enkele verplichting om toekomstgerichte verklaringen in deze persmededeling bij te werken, te verduidelijken of te verbeteren in het licht van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of andere zaken en wijst elke aansprakelijkheid met betrekking tot dit alles van de hand. De lezer wordt gewaarschuwd niet onnodig te vertrouwen op toekomstgerichte verklaringen.