PERSBERICHT
Gereglementeerde informatie - Voorwetenschap

Unifiedpost Group en Crossinx gaan samen om een uniek Europees bedrijfsnetwerk te creëren

Uitgebreide order-to-cash en procure-to-pay oplossingen zullen worden gecreëerd om de Europese markt te veroveren

 • Unifiedpost boort de Duitse markt aan en bij uitbreiding de DACH-regio (1) en Hongarije
 • Gezamenlijke creatie van een uniek netwerk met ongeveer 1 miljoen KMO’s en grotere ondernemingen, met een groot potentieel in de middelgrote markt
 • Eerste fintech die uitgebreide en schaalbare “out-of-the-box” producten aanbiedt voor alle klantensegmenten
 • Uitgebreide waardepropositie voor e-facturering, e-procurement, betalingen en financiering van de toeleveringsketen om veilige, geautomatiseerde en ecologische bedrijfsprocessen mogelijk te maken
 • De transactie is een +50% share deal
 • Unifiedpost Group verhoogt de financiële vooruitzichten die het aan de markt gegeven heeft

(1) Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland

Terhulpen (België), 12 april 2021 – Unifiedpost Group (Euronext: UPG) (Unifiedpost), een toonaangevend Europees fintechbedrijf, kondigt met trots de overname van Crossinx GmbH aan. De overname is een belangrijke stap in de verwezenlijking van de strategie van de groep. De oplossingen van beide bedrijven en hun markten zijn zeer complementair. Door samen te gaan, kan de gecombineerde groep nu volledige order-to-cash en procure-to-pay oplossingen aanbieden aan kleine, middelgrote en grote ondernemingen. Unifiedpost krijgt nu ook toegang tot de belangrijke Duitse markt, en zelfs tot de volledige DACH-regio en Hongarije. Het samenbrengen van de bedrijven en de oplossingen biedt meerdere mogelijkheden om bijkomende waarde te creëren. Unifiedpost verhoogt dan ook de financiële vooruitzichten die het aan de markt heeft gegeven.

De overname van Crossinx als pijler van de strategie van Unifiedpost
Om de verwezenlijking van haar strategie te versnellen, combineert Unifiedpost een dubbelcijferige organische groei met gerichte overnames. Vandaag kondigt zij met trots de overname van Crossinx aan, een zeer strategische overname voor de verwezenlijking van de strategie van Unifiedpost om het toonaangevende betrouwbare bedrijfsnetwerk voor communicatie en betalingen te worden in Europa. De waarde die Crossinx aan het bedrijf toevoegt, zal een sleutelrol spelen in de expansie van Unifiedpost.

Hans Leybaert, CEO en oprichter van Unifiedpost:
“De overname van Crossinx betekent een belangrijke expansie van Unifiedpost. Niet alleen vergroten wij sterk onze geografische aanwezigheid in de DACH-regio, wat cruciaal is voor onze pan-Europese uitrol in 26 landen dit jaar. Bovendien worden door deze combinatie van activiteiten belangrijke en nieuwe synergieën gecreëerd. Dit zal resulteren in een verbeterde waardepropositie voor e-procurement, e-facturering en betalingen, die de volledige order-to-cash en procure-to-pay cycli omvat, voor alle types van klanten in Europa.

Ik kijk uit naar de nauwe samenwerking met het management van Crossinx, aangezien zij een belangrijk onderdeel van het Unifiedpost-team zullen worden. Marcus Laube, CEO en oprichter van Crossinx, is een bekende pionier op het gebied van e-Invoicing en medevoorzitter van EESPA (European e-Invoicing Service Provider Association) en zal ook toetreden het management team van Unifiedpost."

 
De gezamenlijke creatie van het grootste Europese fintechnetwerk
Met de toevoeging van 350.000 KMO’s van Crossinx zal het netwerk van Unifiedpost bijna 1 miljoen bedrijven omvatten, zowel kleine, middelgrote en grote ondernemingen. De troeven van Unifiedpost in het KMO-segment zullen worden aangevuld met de expertise van Crossinx bij corporate klanten. Door de combinatie van de oplossingen zullen voor het eerst uitgebreide en "out-of-the-box" producten beschikbaar zijn voor alle klantensegmenten. Dit zal ook leiden tot een toenemende belangstelling van partners zoals financiële instellingen en ERP-aanbieders om deze producten door te verkopen en te integreren in hun aanbod. 

Marcus Laube, CEO en oprichter van Crossinx:
“De gecombineerde netwerken van Unifiedpost en Crossinx zullen een game changer op de markt creëren. Het gezamenlijke cloud-netwerk zal ook Artificiële Intelligentie en Blockchain omvatten en zal ondernemingen in staat stellen onderling te communiceren en een verscheidenheid aan diensten te gebruiken - op basis van één enkele verbinding.”
 
Complementaire technologieën en aanbod leiden tot overtuigende strategische argumenten
De combinatie van de oplossingen van Crossinx en Unifiedpost zal een uitgebreid aanbod creëren voor de essentiële bedrijfsprocessen van procure-to-pay en order-to-cash. De gezamenlijke waardepropositie zal leiden tot een degelijker geïntegreerd aanbod, in vergelijking met andere marktspelers.
Het klantenbestand van Crossinx zal in het bijzonder worden aangesproken door de betalings- en Supply Chain Finance-oplossingen van Unifiedpost. Terwijl Unifiedpost-klanten profiteren van procesautomatisering op gebieden als factuurgoedkeuring, orderreconciliatie en wereldwijde tax compliance.
 

Totstandkoming van een fintech groep met volledige Europese dekking
Door de eerder vermelde toegang tot een groot netwerk van lokale bedrijven zijn de up- en cross-selling opportuniteiten voor Unifiedpost in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Hongarije aanzienlijk. Aangezien deze overname Unifiedpost lanceert in deze markten, is het een belangrijke strategische expansie en een mijlpaal in de pan-Europese uitrol van het platform. Op haar beurt kan Crossinx meer vaart zetten achter de geografische groei en uitbreiding van haar producten door gebruik te maken van de aanwezigheid van Unifiedpost in de rest van Europa. Dit zal de waardepropositie van Crossinx voor grotere ondernemingen, hun belangrijkste doelgroep, verbeteren.


Financiële vooruitzichten
Wat onze financiële doelstellingen betreft, bevestigt Unifiedpost hierbij de vooruitzichten die het heeft gegeven, namelijk een jaarlijkse organische groei op basis van de pro forma recurrente inkomsten uit digitale verwerkingsdiensten van minstens 25% tegen 2022 en een genormaliseerde EBITDA van eveneens minstens 25% tegen 2023, met een brutomarge van minstens 60% in datzelfde jaar. Bovendien wil Unifiedpost de inkomsten uit digitale verwerkingsdiensten versterken met de inkomsten uit post- en pakketoptimalisatiediensten, die eind 2020 verkregen werden door de recente overname van 21 Grams.

Met de overname van Crossinx kan Unifiedpost bovendien het vooruitzicht meegeven dat vanaf 2023 de jaarlijkse organische groei op basis van de pro forma recurrente inkomsten uit digitale verwerkingsdiensten (die de volledige geconsolideerde omzet van Crossinx zullen omvatten) ten minste 30% zal bedragen. 

Details van de transactie
In deze transactie wordt Crossinx gewaardeerd op 9,8 keer de verwachte geconsolideerde omzet voor 2021, wat leidt tot een bedrijfswaarde van €100 miljoen, verhoogd met een conditionele earn-out betaling van €13 miljoen. 

De initiële bedrijfswaarde van €100 miljoen, gecorrigeerd voor de netto financiële positie en andere posten, werden voldaan in 50% in cash en 50% in nieuwe Unifiedpost-aandelen aan een prijs van €20 per aandeel.

Bovendien zijn de partijen 3 earn-out betalingen overeengekomen, afhankelijk van de geconsolideerde organische resultaten van Crossinx voor respectievelijk de boekjaren 2021, 2022 en 2023. Uitgaande van de maximale earn-out betalingen wordt de Crossinx gewaardeerd op €160 miljoen, waarvan €90 miljoen betaald in Unifiedpost-aandelen.

 

<Einde van het persbericht>

 

Vragen

Hans Leybaert, CEO
+32 477 23 94 80
hans.leybaert@unifiedpost.com

Laurent Marcelis, CFO
+32 477 61 81 37
laurent.marcelis@unifiedpost.com

Perscontact & Investor Relations

Sarah Heuninck +32 491 15 05 09 sarah.heuninck@unifiedpost.com
 

Over Unifiedpost

Unifiedpost wil het toonaangevende cloud-platform worden voor KMO-diensten gebaseerd op “Documenten”, “Identificatie” en “Betalingen”. Unifiedpost ontwikkelt en beheert een 100% cloud-platform voor administratieve en financiële diensten dat een real-time en naadloze verbinding mogelijk maakt tussen de klanten van Unifiedpost, hun leveranciers, hun klanten en andere spelers binnen de financiële waardeketen. Met haar one-stop-shop benadering is het de missie van Unifiedpost om de administratieve en financiële processen voor haar klanten eenvoudig en slim in te richten. Sinds de oprichting in 2001 is Unifiedpost aanzienlijk gegroeid, met vestigingen in 21 landen. In 2020 werden meer dan 400 miljoen documenten verwerkt, en vandaag worden meer dan 450.000 KMO’s en 500 grotere ondernemingen bereikt via haar platform.
 
Vermeldenswaardige feiten en cijfers:

 • Opgericht in 2001, met een bewezen staat van dienst
 • Omzet van €146 miljoen (pro forma 2020)
 • 1.000+ werknemers
 • 400+ miljoen verwerkte documenten in 2020
 • Een divers, groot en groeiend klantenbestand in een groot aantal sectoren (banken, leasing, nutsbedrijven, media, telecommunicatie, reizen, sociale diensten, openbare organisaties, enz.) variërend van grote internationals tot KMO’s
 • Unifiedpost Payments, een 100% dochteronderneming, is door de Nationale Bank van België erkend als betalingsinstelling
 • Gecertificeerde Swift partner
 • Internationale track record op het gebied van fusies en overnames
 • Genoteerd op de gereglementeerde markt van Euronext Brussels (code: UPG)

Over Crossinx

Crossinx heeft als missie om het boekhouden in de private en overheidssector ingrijpend te veranderen en om een netwerk te creëren dat uniek is in de Duitstalige zakenwereld. Crossinx is de toonaangevende Duitse aanbieder van digitale documentuitwisseling, het presteert boven de marktgroei (31% CAGR over 2017-2020). Het bedrijf, met hoofdkantoor in Frankfurt am Main, is opgericht in 2007 en heeft meer dan 170 werknemers in Duitsland, Zwitserland en Hongarije, met een O&O-team in Moldavië. Het platform van Crossinx faciliteert de automatisering van financiële processen. Met haar diensten helpt zij KMO’s, middelgrote en grote ondernemingen met hun digitale optimalisatie van aankoopprocessen en kortetermijnliquiditeit. Met een afwikkelingsvolume van meer dan €25 miljard en een groeipercentage van meer dan 100% is Crossinx het toonaangevende Duitse bedrijfsnetwerk en de leider op de snelgroeiende B2B fintechmarkt. Meer dan 350.000 KMO’s en meer dan 1.600 grotere ondernemingen zijn met elkaar verbonden via haar platform, dat voldoet aan de Duitse e-factureringsvereisten en ook voldoet aan de belastingvoorschriften in meer dan 60 landen. Tot de klanten van Crossinx behoren grote bedrijven zoals ABB, Beiersdorf, Conrad Electronic, CWS boco, Hilti, Sartorius, Sixt en talrijke andere bedrijven die deze oplossingen ook verkrijgen via dienstenaanbiedingen van banken en ERP-fabrikanten die deel uitmaken van het (indirecte) partnernetwerk van Crossinx.


(*) Waarschuwing met betrekking tot toekomstgerichte uitspraken: De hierin opgenomen verklaringen kunnen vooruitzichten, toekomstverwachtingen, meningen en andere toekkomstgerichte verklaringen bevatten met betrekking tot de verwachte toekomstige prestaties van Unifiedpost en van de markten waarin Unifiedpost actief is. Dergelijke toekomstgerichte uitspraken zijn gebaseerd op de  huidige inzichten en veronderstellingen van het management met betrekking tot toekomstige gebeurtenissen. Ze houden van nature bekende en onbekende risico’s, onzekerheden en andere factoren in die gerechtvaardigd lijken op het moment dat ze worden gemaakt, maar die mogelijk niet accuraat blijken te zijn. De werkelijke resultaten, prestaties of gebeurtenissen kunnen daarom wezenlijk verschillen van de resultaten, prestaties of gebeurtenissen die zijn uitgedrukt of geïmpliceerd in dergelijke toekomstgerichte uitspraken. Behalve zoals vereist door de toepasselijke wet, onderneemt Unifiedpost geen enkele verplichting om toekomstgerichte verklaringen in deze persmededeling bij te werken, te verduidelijken of te verbeteren in het licht van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of andere zaken en wijst elke aansprakelijkheid met betrekking tot dit alles van de hand. De lezer wordt gewaarschuwd niet onnodig te vertrouwen op toekomstgerichte verklaringen.